logo

Geotermikus kutak fúrása

Lakás és ipari létesítmény fűtése megújuló energiával!

 

Geotermikus kút fúrása során egy függőleges 100 m mély furatot fúrunk a földbe, melybe zárt rendszerű szondát telepítünk. A szondában fagyálló folyadék kering, ami biztosítja a hővezetést.

Talaj minőségétől függően egy 100 méter mélyre telepített szondából 4,5-5 Kw energia nyerhető.

A geotermikus kút előnye, hogy bárhol elhelyezhető és a felszínt csak kis területen szükséges megbontani.

 

 Az alábbi kivitelezéseket vállalom:

  • Talajszondás furatok készítése 150 méter mélységig
  • Szonda elhelyezése és szakszerű tömedékelése, nyomáspróbája
  • Vizes hőszivattyúk részére víznyerő és nyelető kutak tervezése és kivitelezése
  • Vízáramlási vizsgálat

 

Hőszivattyú

A hőszivattyú legnagyobb arányban megújuló energiát használ fel a fűtéshez. A szükséges energiának akár 75%-a a föld felszín alatt található hőenergiából biztosítható, csupán a hiányzó 25%-ot kell elektromos energiával pótolni.

A hőszivattyúval a fűtés, a hűtés és a használati meleg víz hatékonyan állítható elő.

A hőszivattyú képes az amúgy nem felhasznált energiát fűtési energiává alakítani. 12-13 Celsius fokos környezeti energiatartalomból képes akár 65 Celsius fokos meleg vizet is előállítani. A leggazdaságosabban általában 45-50 Celsius fokos előremenő vízzel működnek a hőszivattyús fűtési rendszerek.

A hőszivattyú elvonja a környezetből a hőt és leadja azt a fűtési rendszernek. Legnagyobb hatékonysággal a fal- és padlófűtési rendszereknél alkalmazható ez a technológia. 

A folyamat megfordításával, a hőszivattyú hűtésre is használható. Nyáron a helyiségek hőjét vonja el a hőszivattyú, és a hidegebb talajnak adja át ezt a hőt.